Chronische vermoeidheid

WhatsApp-Image-2019-03-29-at-16.34.29_kleiner-720×540

Toen ik begin 20 was, kreeg ik het label ‘chronische vermoeidheid’. Ik was altijd moe. Zo moe… En dat terwijl ik begin 20 was. Ik hoorde fit te zijn en de hele wereld aan te kunnen. In plaats daarvan deed ik regelmatig een middagdutje. De vermoeidheid werd steeds erger in de loop van de jaren. Rond mijn 25e was ik officieel burned-out. Daarna is mijn energielevel frustrerend laag gebleven. Fulltime werken lukte niet meer. Ik zakte van vier dagen op kantoor, naar twee dagen thuis en twee dagen kantoor, naar twee dagen op kantoor en één dag thuis, naar drie dagen thuis werken. En dat laatste werd ook steeds moeilijker.

Chronische vermoeidheid bepaalde mijn leven

Ik heb veel dingen niet gedaan in die tijd, uit angst om oververmoeid te raken. Ik ben wel af en toe wezen stappen, maar dan ging ik wel met mijn eigen vervoer, ik wilde niet afhankelijk zijn van anderen wanneer ik weer naar huis kon. De angst om nóg vermoeider te raken dan ik al standaard was, heeft mijn leven flink bepaald in mijn twintiger jaren. Tot ik het op een gegeven moment echt spuugzat was en op zoek ging naar een oplossing.

En die vond ik! Na veel dingen geprobeerd te hebben in het alternatieve circuit, ben ik op een cursus gestuit die mij leerde hoe ik mijn emoties kon voelen. En toen ging er een wereld voor mij open. Lang verhaal kort: het opkroppen van emoties kostte me veel energie plus het blokkeerde de energiestroom in mijn lichaam. Door opgekropte emoties alsnog te voelen en los te laten, begon mijn energie weer te stromen en steeg mijn energielevel.

Geen chronische vermoeidheid meer

En het mooie is: mijn gevoel wees me (en wijst nog steeds) de weg naar wie ik werkelijk ben. Door het opkroppen van emoties was ik de weg kwijtgeraakt van wie ik werkelijk ben. Ik voelde niet meer wat ik leuk vond, waar ik gepassioneerd over was en wat ik niet leuk vond. Alles was min of meer hetzelfde. Ik deed wat ik dacht dat nodig was terwijl dat eigenlijk helemaal niet bij mij paste (en dat is vermoeiend!!). Nu voel ik wat wel bij me past en wat energievreters zijn en kan ik veel betere keuzes maken voor mijzelf. Ik heb inmiddels het label ‘chronische vermoeidheid’ van me afgetrokken, die past niet meer bij hoe energiek ik me voel.

En nu, jaren later, merk ik dat het loslaten van oude emoties en het op de juiste manier verwerken van nieuwe (niet opkroppen dus), vele voordelen heeft op mijn fysieke en mentale gezondheid. Mijn energielevel stijgt nog steeds. In het begin vond ik het wel eng om mijn emoties toe te gaan laten. Ik dacht bij elke golf die omhoog kwam dat deze noooooooit meer over zou gaan en dat ik dus een verdrietig/depressief/boos/gelukkig persoon bén. Maar goed nieuws: je bent je gevoelens niet, je hébt ze alleen maar. Jij bent datgene wat zich bewust is van de gevoelens.

Voel je gevoelens

Het is nu mijn levensmissie geworden om mensen te leren dat het ontzettend veel voordelen heeft om je gevoelens toe te laten. Dat het zelfs leuk is om emoties te hebben. Daarom heb ik de cursus ‘Voel je gevoelens’, gecreëerd. Hierin deel ik mijn kennis en ervaringen op het gebied van emoties en andere gevoelens met jou, zodat jij ook jouw leven positief kan veranderen. En meer je échte zelf te kunnen worden door je goede gevoelens te volgen.

Wil je een gratis voorproefje? Download dan deze meditatie die je helpt om met jouw huidige gevoelens om te gaan, zodat je ze niet opkropt. Wanneer je de meditatie download, stuur ik je nog een paar e-mails met meer tips. Je kunt je in elke e-mail weer afmelden, mocht je ze niet meer willen ontvangen.

Meditatie download visual

Download de meditatie

Vul je naam en email adres in om de meditatie te downloaden.

Wie ben ik

Mijn naam is Marita de Bondt en ik werk als psycho-spirituele coach. Ik combineer psychosociale therapie, de gestalt benadering en spiritualiteit waarbij ik me vooral richt op jouw gevoelswereld. Gevoelens geven je veel informatie over wie je werkelijk bent, wat je denkt, wat je dromen en verlangens zijn. Door in mijn eigen gevoelswereld te duiken heb ik ontdekt dat ik de labels ‘chronisch vermoeidheid’, ‘prikkelbare darmsyndroom’, ‘chronisch somber’ en ‘burn-out’ niet ben. Door emoties los te laten en beperkende overtuigingen om te buigen, heb ik nu véél meer energie, nog maar weinig last van mijn darmen en ben ik niet meer somber of burned-out. Ik ben juist positief en optimistisch en dat creëert wonderen in mijn leven.